Beépített WC tartály – flexibilis bekötőcső

Beépített WC tartály – flexibilis bekötőcső
5 (100%) 11 szavazat

Flexibilis bekötőcső

Minden beépített WC tartály belsejében található egy flexibilis bekötőcső.

Ez köti össze a főelzárót a tartály töltőszelepével. A gyártók 4 évben határozzák meg a biztonságos használatuk időtartamát. Nem véletlenül..

Nézzük meg ezt a képet, és láthatjuk, hogy milyen állapotba kerülhet egy elhanyagolt, karbantartás nélküli tartályban.

Beépített WC tartály flexibilis bekötőcső

Egy  idő után a flexibilis bekötőcső külső, acél burkolata a nedves közegben korrodálhat. Műanyag belső szerkezete megkeményedhet, és a mozgásokat már nem tudja “felvenni”. Tevékenységem ideje alatt sajnos csak ritkán találkoztam olyan tartállyal, ahol a javasolt időben elvégezték volna ennek az alkatrésznek a cseréjét. Úgy érzem, hogy nem veszik ezt komolyan. De nem is hibáztatok senkit, hiszen agyunk csak a közvetlen veszélyre reagál hatásosan. Pl. amikor elhajlunk egy pofon elől, vagy elugrunk egy autó útjából. Az ismeretlen távoli veszélyekre agyunk nem kongat vészharangokat, ezért érthető, hogy ez a fontos alkatrész időszakos cseréje még a műszaki beállítottságú használóknál is elmarad.
Pláne azoknál, aki még azt sem tudják, hogy mi ez..

Voltam olyan helyen, ahol több millió forintos kár keletkezett. A tulajdonos néhány napos távolléte alatt szétdurrant egy flexibilis bekötőcső. Igaz, ott nem a tartályban következett be, hanem egy fürdőszobai mosdó bekötésénél. De a cső, a struktúra és a megoldás pontosan ugyanolyan, mint a beépített WC tartályoknál. A bútorok teljesen eláztak, a parketta minden szobában felpúposodott és feldagadt a rengeteg víztől, a falak teljesen átáztak…. Kb. 2 napig ömlött a víz. Kertes övezetről beszélünk, a legközelebbi szomszéd 60 méternél nagyobb távolságra lakott. Esély sem volt rá, hogy a vízömlést bárki is észrevegye.
Szerencsésebb lett volna a helyzet, ha mindez egy társasházban történik, ugyanis ott előbb-utóbb valamelyik szomszéd talán észrevette volna. Persze a rövidebb időintervallum nem biztos, hogy enyhítette volna a kár összegét, hiszen akkor a mellette, vagy alatta lévő szomszédok is áztak volna.

De miként történhetett ilyen nagy baj egy első ránézésre jelentéktelennek tűnő alkatrész miatt?

Megpróbálom elmagyarázni.

A városi víznyomás sehol sem állandó!

A nap minden szakában folyamatosan változik – persze csak egy bizonyos határértéken belül. A változások nyomon követésére vannak jól elkülöníthető időszakok. Reggeli csúcsban a munkakezdések előtt, mikor a fél város a fürdőszobában készülődik, vagy a WC-n ül, természetesen esik a víznyomás. Ezzel szemben éjjel, amikor minimális a vízelvétel, a nyomás mindenhol emelkedik. Természetesen – ahogy írtam – folyamatos nyomásváltozások figyelhetők meg a nap 24 órájában a két kiugró érték mellett is. A flexibilis bekötőcső rugalmas belső szerkezete reagál a nyomásváltozásokra, mondhatnánk úgy is, hogy szinkronban mozog vele. Ezeket a mozgásokat persze szabad szemmel nem lehet látni, mivel csak mikronokról beszélünk. A rugalmas cső idővel bekeményedik és a mozgások hatására elrepedhet.

Ne várjuk ezt meg!

Hívjon, segíteni fogok.   06-20-7713029