Beépített WC tartály szerelés házilag

Beépített WC tartály szerelés házilag
5 (100%) 45 szavazat

Beépített WC tartály szerelés házilag.

Bejegyzésemben tipikusan előforduló példán keresztül mutatom be a beépített WC tartály házilagos szerelését. Egyben szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ez a tartály már nem játék, már nem a régi fadobozos primitív szerkezet.. Gondos tervezés és kivitelezés eredménye ez a technikai megoldás, és ezért javítása, szerelése mind nagyobb felkészültséget igényel. Nem biztos, hogy  a barkácsoló kedv, és a vélt magabiztosság elegendő lesz hozzá.

Tehát kezdjük az elején..

Beépített WC tartály szerelés házilag

A leggyakoribb hibajelenség, amikor szivárgás, kisebb nagyobb folyás észlelhető a WC csészében. A határozott barkácsoló típus azonnal nekiáll a WC tartály szétszedéséhez, hogy megnézze mi lehet a gond. Úgy véli, nem nagy kihívás egy közönséges WC szerelés. A működtető előlap lebontásába kezd. Csavarhúzóval, vagy egyéb ékkel feszegetni próbálja, hogy lepattanjon. Ha nem megfelelő irányból, és nem a megfelelő erővel kísérletezik, akkor az esetek nagy százalékában eltöri az előlapot, mivel – nagyjából – mindegyik máshogy jön le.   Persze a törés nem okvetlenül fog azonnal, szembetűnően látszani. Gyakran csak a vékonyka visszahúzórúgók műanyag rögzítője törik el, aminek jelentőségét csak visszaszerelésnél lehet megtapasztalni.

Az óvatosabb barkácsoló típus először böngészni kezdi az internetre feltöltött “oktató” videókat, és ki fog választani egyet, ami leginkább hasonlít a WC tartályához. Csak ez után kezdi el a fentebb leírtakat… lehet, hogy az eredmény hasonló lesz társához, mivel csekély esély van arra, hogy pont ugyanolyan tartálynak lesz elérhető oktatóvideója.  Nagyon sok márka létezik, és márkán belül az egyes típusok is komoly eltéréseket mutatnak, mivel a gyártók nem egyszer évente módosításokat hajtanak végre a saját márkájuk kizárólagosságának fenntartása érdekében. Nyilván ezért igyekeznek úgy kialakítani, hogy csak a beavatott szakemberek nyúlhassanak a tartályokhoz. Csak ők ismerhessék azokat a fortélyokat, trükköket, ahogyan azon a kis hozzáférhető ablakon keresztül, biztonságosan és sérülésmentesen kiszerelhető a belsőrész.

De most folytassuk a képzeletbeli szerelést, és legyünk optimisták! Lejött az nyomólap. Most jön az első csalódás..  ekkor ugyanis csak az alatta lévő előlap burkolata lesz látható, ami ismét csak egyedi trükkökkel vehető le. De jussunk ezen is túl!  Feltárul a várva várt üreg, és lámpával betekintve láthatóvá válik az alkatrészcsoport – TETEJE. Ez lesz a második csalódás, mivel a tartály alkatrészeinek nagyobbik része nem is látszik..

Az öblítőszelep és a töltőszelep a beépített WC tartály legfontosabb alkatrészei. Az öblítőszelep – minden esetben – valamilyen furfangos módon jön ki a helyéről. Gyakran különböző műanyag füleket, elemeket kell lepattintani róla, hogy – ily módon méretét lecsökkentve – egyáltalán ki lehessen venni. Sajnos itt is van esély arra, hogy eltörik valami, hiszen a régen szétszedett WC tartályok belsejében lévő műanyag alkatrészek rideggé, rugalmatlanná válhatnak. Nem beszélve arról, hogy jelentős vízkőképződés található minden alkatrészen.

A töltőszelep kiszerelése csak akkor lehetséges, ha elzárjuk a flexibilis cső végén lévő szelepet. Ha ez több éve nem volt mozgatva, könnyen folyni kezdhet a tekergetés során. Ráadásul olyan szelep is van, ami kézzel nem mozgatható, ugyanis speciális kulcsot igényel az elzárása. De ha tekerni is tudjuk, itt is tapasztalat kell! Egy szakember azonnal érezni fogja a szelepre kifejtett elzáró-erő ellenállásán, hogy meg tudja-e járatni, vagy megerőlteti, és akkor eltörhet, vagy folyni kezd. Ha ez bekövetkezne, akkor nagyon megnő az esély a radikálisabb megoldásra,.. bontásra.

De tegyük fel, hogy túljutottunk minden akadályon, és sikerült kiszerelni a beépített WC tartály két legfontosabb alkatrészét, az öblítő, és töltőszelepet.. Ott vannak a kézben a leginkább kisebb űrhajóhoz hasonlító alkatrészelemek. Sajnos a legtöbb esetben még a további szétszedése sem fog sikerülni, mert nem várt újabb trükkökkel szembesít alkotójuk. Csak füleket, illesztéseket, pattintható kütyüket látunk..

Olyan ez mint egy videó-játék. Nekem leginkább a Super Mario-t juttatja  eszembe, amikor bizonyos szinteken továbbjutva azt reméltem, hogy jogos jutalmamként végére ér a játék, de nem… folytatódik tovább..

Persze ekkorra már nagyon idegesek leszünk, hogy alábecsültük ezt a kis elmés szerkezetet!

Megpróbálunk alkatrészeket vásárolni.. Nem szeretném túl misztifikálni a feladatot, de higgyenek nekem, ez sem egyszerű!  Több olyan típusú beépített WC tartályt szereltek már itthon, amiknek alkatrészeit csak a megrendelést követő második, harmadik héten szállítják. Ha átmenetileg a régi elemeket nem sikerül addig visszaszerelni, akkor a WC tartályt az alkatrész megérkezéséig sajnos csak vödrös öblítéssel lehet majd használni.

De a barkácsolók eddig a pontig ritkán jutnak el. Az említett szerelési folyamat valamelyik fázisában megrekednek és kénytelenek szerelőt hívni.

Tapasztalatból tudom, hogy sok szakember ki sem megy egy megbontott és részben szétszerelt WC tartályhoz.

Természetesen nem akarok lebeszélni senkit sem a sajátkezűleg megvalósított beépített WC tartály szerelésétől, hiszen nagyon sok ügyes kezű ember van, de azt tanácsolom, hogy kellő ismeret és rutin nélkül mindenképpen gondolja át még egyszer mielőtt nekilátna a munkához.. Ha nem biztos a dolgában, kérjen inkább segítséget.

06-20-7713029

Beépített WC tartály javítása